به گزارش خبرگزاری خانه ملت؛ گروه سیاسی - استیضاح رئیس جمهور آمریکا جدی شده است، این گزاره کوتاه در هفته اول مهرماه به سرخط اصلی اخبار رسانه های داخلی و خارجی تبدیل شد چرا که در نهایت تحمل نمایندگان دموکرات و مخالف رئیس جمهور کاسب مآب آمریکایی به پایان رسیده و تلاش دارند در گامی جدی و قانونی، ترامپ سرکش را به راه بیاورند یا حتی از مسیر اداره کشور خارج کنند.

استیضاح ترامپ از کجا آب می خورد؟

این اولین بار نیست که استیضاح ترامپ در مجلس نمایندگان آمریکا مطرح می شود اما به نظر می رسد این بار دموکرات ها با اتکا به اسنادی که در اختیار دارند، می خواهند تا آخر خط بروند، ماجرای استیضاح ترامپ از یک افشاگری عادی در فضای داخلی آمریکا کلید خورده است، افشای «اوکراین گیت» این بار وضعیت سیاسی داخلی واشنگتن را ملتهب و بحرانی کرده است. ظاهرا این افشاگری صبر دموکرات را لبریز کرده است چرا که «نانسی پلوسی» رئیس ‌مجلس نمایندگان آمریکا درباره کلید خوردن استیضاح رئیس جمهور آمریکا تاکید داشته است «استیضاح ترامپ ارزش این را دارد که اکثریت مجلس نمایندگان را از دست بدهیم».

نباید به راحتی از استیضاح ترامپ عبور کرد و آن را اقدامی معمول در آمریکا برشمرد، استیضاح ترامپ از همان روزهایی که پا به کاخ سفید گذاشت مطرح بود اما با نزدیک شدن به انتخابات 2020 داغ شده است، از این رو این استیضاح بیش از اینکه رنگ و لعاب استیفای حقوق مردم ایالات متحده را داشته باشد بوی سیاسی و انتخاباتی دارد.

تاثیر استیضاح بر انتخابات

علاء الدین بروجردی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در واکنش به استیضاح رئیس جمهور آمریکا به خبرگزاری خانه ملت، با تاکید بر عدم رضایت نخبگان آمریکا از رئیس جمهور می گوید این استیضاح تاثیر زیادی بر انتخابات 2020 ریاست جمهوری آمریکا دارد.

این عضو فراکسیون مستقلین ولایی در مجلس می افزاید: با وجود اینکه آمریکا عنوان کشور آزاد را یدک می کشد اما لابی صهیونیست ها، تراست ها و کارتل ها در مسائل داخلی آنها مخصوصا انتخابات اثرگذار هستند از سوی دیگر نخبگان آمریکا به دلیل ایجاد مشکلات متعدد از عملکرد ترامپ راضی نیستند.

دیدار بروجردی با گانگ سام هیون سفیر کره شمالی در ایران

 

استیضاح رئیس جمهور آمریکا تنها بر مسائل داخلی این کشور اثر گذار نیست، عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی مجلس بر این باور است که چنین استیضاحی بر معادلات منطقه نیز تاثیرگذار خواهد بود.

ولی الله نانواکناری به خبرگزاری خانه ملت، گفته است که مجلس نمایندگان آمریکا به دلیل شکست های پی در پی سیاست های ترامپ در امور داخلی و خارجی آمریکا درصدد است که ترامپ را استیضاح کند. این نماینده براین باور است که تصمیمات ترامپ در سال های اخیر باعث انزوای آمریکا در منطقه و از دست دادن شرکایش شده است.

سایه استیضاح ترامپ بر معادلات جهان

نماینده مردم بابلسر و فریدونکنار تاکید می کند استیضاح می تواند  معادلات جهان و منطقه خاورمیانه را پیچیده و شرایط بحرانی ایجاد کند از این رو توصیه کرد که مجلس نمایندگان آمریکا تمامی جوانب استیضاح ترامپ را در نظر بگیرد.

ولی الله نانواکناری

 

عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هدف دموکرات ها از استیضاح ترامپ را جلوگیری از تکرار عهدشکنی ها و خروج از معاهدات می داند؛ حشمت الله فلاحت‌پیشه بر این باور است که ترامپ با خروج از معاهده پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد ضربه عملی به جریان صلحی زد که از سال 1989 با فروپاشی برلین تقویت شده بود. ترامپ به عنوان یک سیاستمدار برای اولین بار مردم آمریکا را به یاد دوران مخوف جنگ سرد انداخته است.

حشمت الله فلاحت پیشه

 

فلاحت‌پیشه یادآور شد: برخی معتقدند که در سه دهه اخیر تنش‌زدایی سبب شده بشر نفس بکشد بر این اساس ترامپ با هیچ بهانه‌ای نمی تواند جنگ سرد را احیا کند، موضوع استیضاح با هدف فشار به ترامپ برای جلوگیری از عرف شکنی و معاهده شکنی های بیش از حد است. اما از آنجایی که ترامپ تهدیدات عملی را در داخل آمریکا و سطح بین‌الملل اجرا کرده امکان به نتیجه رسیدن استیضاح ترامپ وجود دارد.

سه رئیس جمهور زیر تیغ استیضاح

تاریخ آمریکا پیش از این تجربه طرح استیضاح سه رئیس جمهور را داشته است، «اندرو جانسون» نخستین رئیس جمهوری آمریکا بود که با بحران استیضاح مواجه شد. وی که در سال‌های ۱۸۶۵ تا ۱۸۶۹ ریاست جمهوری این کشور را برعهده داشت، به دلیل سوءاستفاده از قدرت زیر تیغ استیضاح رفت. اما به دلیل مخالفت سنا با استیضاح، وی به کار خود ادامه داد. «ریچارد نیکسون»، در پی رسوایی «واتر گیت» در نیمه دوره دوم ریاست جمهوری خود برای فرار از تبعات سوءاستفاده از قدرت در انتخابات ریاست جمهوری استعفا داده و معاونش جانشین وی شد. «بیل کلینتون»، رئیس جمهور دموکرات آمریکا، در پی رسوایی جنسی با کمک سنا از عزل نجات یافت.

روند استیضاح رئیس جمهور آمریکا به این راحتی نیست و باید 2 مرحله موافقت آمیز را در مجلس نمایندگان و سنا را پشت سر بگذارد،  رئیس کمیته بین الملل کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس این روند را در گفت‌وگو با خبرگزاری خانه ملت تشریح کرد.

تشریح روند استیضاح در آمریکا

جلیل رحیمی جهان‌آبادی  توضیح می دهد: طبق قانون اساسی کشور آمریکا، استیضاح رئیس جمهور این کشور از دو طریق ممکن است، اول اینکه دادگاه عالی فدرال آمریکا علیه رئیس جمهور یا علیه هر کدام از مقامات فدرال اعلام جرم کند و موضوع را به مجلس نمایندگان ببرد تا این مجلس مسئول مربوطه را استیضاح کند که با رأی بیش از 50 درصد تعداد نمایندگان،  فرد از کار بر کنار می شود.

این نماینده در ادامه می گوید شیوه دوم این است که مجلس نمایندگان مستقیما بخواهد رئیس جمهور یا یکی از مقامات فدرال را استیضاح کند، در صورتی که فرد مسئول جرایمی مانند رشوه خواری، شهادت دروغ، خیانت در امور کشوری را مرتکب شده باشد تحت تعقیب قرار می گیرد و موضوع در مجلس نمایندگان آمریکا قابل مطرح می شود.

جلیل رحیمی جهان آبادی

نماینده مردم تربت جام، تایباد و باخرز در مجلس شورای اسلامی می افزاید اگر نیمی از نمایندگان مجلس آمریکا، نامه در خواست استیضاح ترامپ را امضا و او را به مجلس سنا معرفی کنند، این مجلس نقش دادگاه را ایفا می کند، تعدادی از نمایندگان به عنوان دادستان انتخاب و جرم علیه فرد اعلام می شود تا فرد مذکور یا همان ترامپ با حضور در مجلس سنا به سوالات سناتور ها پاسخ دهد اگر صحبت های ترامپ قانع کننده نباشد مجلس سنا رأی به استیضاح و عدم کفایت می دهد.

براساس قانون محکومیت قطعی رئیس‌جمهور که عزل او را در پی خواهد داشت مستلزم آن است که دوسوم سناتور‌ها (۶۷ نماینده) به این موضوع رأی مثبت دهند و موافق آن باشند.

از عقب نشینی تا تهدید

این نماینده مجلس تاکید می کند به دلیل شرایط حاکم بر سیستم اداره کشور آمریکا قابل پیش بینی نیست که استیضاح ترامپ چه سرانجامی خواهد داشت.

از آنجایی که ترامپ رئیس جمهور آمریکا فرد غیرقابل پیش بینی است، واکنش های دور از ذهنی در برابر طرح استیضاحش داشت، برخلاف آنکه تصور می شد این بار ترامپ عقب نشینی می کند، او در پاسخ به شدت گرفتن فشارها روی نمایندگان کنگره برای استیضاح می گوید گفت‌وگوی بی‌نقصی با رئیس‌جمهور اوکراین داشتیم. همه این را می‌دانند. این [بحث استیضاح] باز هم ماجرای ساحره‌گیری‌های یک دموکرات است. آنها در ماجرای روسیه نتوانستند کاری کنند، در بحث رکود نتوانستند کاری کنند در همه چیزهای دیگر شکست خوردند، حالا این مسئله را پیش کشیده‌اند.

ترامپ

 

از سوی دیگر عنوان می کند که  معتقد است اعضای دموکرات مجلس نمایندگان از آرا لازم برای استیضاح او برخوردار هستند.اما از سوی دیگر اطمینان دارد که مجلس سنای آمریکا او را تبرئه خواهد کرد.

رئیس جمهور آمریکا با بیان اینکه دموکرات‌ها مجلس نمایندگان به استیضاح او رأی می دهند آن‌ها به پرداخت بهای هنگفتی در انتخابات تهدید می کند.

از آنجایی که این اولین بار نیست که استیضاح ترامپ مطرح و بی نتیجه باقی می ماند، بعید نیست که این طرح استیضاح تنها شوی سیاسی برای تاثیرگذاری دموکرات ها بر انتخابات ریاست جمهوری2020 باشد./

پایان پیام